dimarts, 17 de setembre del 2013

FIDEUÁ AMB LLAMÀNTOL


FIDEUÁ AMB LLAMÀNTOL:

MATEIXA ELABORACIÒ QUE LA FIDEUÀ DE MARISC:






Ingredients:

2 llamàntols de 400 Gr
gambes fresques crues
sípia
fumet vermell
picada 1 nyora, 1 all, julivert, cruixent de pa torrat, una mica de fumet, oli, sal, safrà o pebre vermell en pols
arròs de pals
sofregit: temps: 3 hores + o -: ceba, pebrot vermell, pebrot verd, tomaquet triturat, tot caramelitzat i pasat per el turmix.



Ingredients per al brou:

Oli d'oliva suau de 0,4 graus. Peix de roca: Espines de rap, cap de rap o de lluç, els caps de les gambes, escamarlans o galeres i crancs, 1 ceba gran, 1 pastanaga 1 porro, 2 tomàquets madurs, julivert fresc, grans de pebre negre, 1 nyora (opcional, si voleu un gust més potent), si us agrada: una branca d'api. Alls, sal, 1 fulla de llorer, 2 l d'aigua embotellada. 1 rajolí d'algun licor bo per flamejar el marisc.

Elaboració del brou: En aquest cas serà un FUMET VERMELL. ( vegeu en tècniques de l´arròs l´elaboraciò del fumet vermell )

Elaboració de la fideuà:

Primer de tot marcarem els llamàntols i els escamarlans salpebrats a la paella amb un raig d´oli i un all tallat, afegim un rajolí de licor i flambegem, quan evapori l´alcohol reservem el marisc. A la mateixa paella farem un bon sofregit amb ceba, pebrot vermell, pebrot verd i tomaquet natural triturat, amb unes hores a foc lent i paciència haurá caramelitzat, passar-ho pel turmix i tornar a incorporar a la paella. Afegim la sípia neta i tallada a cuadrats, cuinem.
Afegim els fideus, ofeguem uns minuts i afegim el fumet bullint, doble de brou que de fideus, tastem de sal i rectifiquem si convé per que després ja no hi serem a temps. Deu minuts amb foc a tota castanya, així aconseguirem que el fideu quedi solt, i deu minuts més a foc moderat perquè s'acabi de cuinar i quedi al punt. A mitja cocció afegim la picada. Afegim el marisc uns minuts abans que acabi la cocció dels fideus, no interessa que el marisc quedi massa cuit, passat els 20 minuts provar. Tapar amb un drap de cuina o paper de plata, deixar reposar uns minuts abans de servir. M'agrada acompanyar els fideus amb un allioli verd de julivert molt suau.